Aktivnosti

Projekt Penkala 1:2

 

Modelarski Centar Varaždin započeo je projekt izrade kopije prvog Hrvatskog aviona, Penkalinog "Leptira". Kopija će biti u mjerilu 1:2 i upravljana daljinski.

 

Članak: http://www.evarazdin.hr/kolos-varazdinci-grade-najveci-i-najtezi-model-rc-aviona-u-hrvata/

 


 

 


 

Slavoljub Penkala široj je javnosti poznat kao konstruktor penkale, ali taj je Zagrepčanin i konstruktor prvoga hrvatskog zrakoplova te autor više od 80 registriranih patenata.

 


 

 


 

Imao je patente iz aerodinamike i zrakoplovne tehnike koji su nastali 1909. U prosincu 1909. prijavljuje izum 'Avion na principu zmaja s posebnim tipom kormila', a poslije toga te godine 'Avionska noseća krila'. Penkala počinje graditi zrakoplov 1909. u dvorišnoj zgradi na Zrinjevcu. Letjelicu gradi prema smjernicama danim u patentnoj prijavi, o čemu izvješćuju zagrebačke 'Novosti', koje su pisale kako je Penkalin zrakoplov bio specifične i dotad neviđene konstrukcije kormila, koja je zamišljena po uzoru na ptičji rep. Letjelicu je nazvao po leptiru 'Neptis lucilla', a u tisku je ona dobila jednostavnije ime - Leptir. Vojne vlasti dopustile su mu da se koristi vojnim vježbalištem na Črnomercu, gdje je 1910. izgradio hangar za smještaj zrakoplova i utemeljio prvu zračnu luku u Hrvatskoj. Nakon pokusa na uzletištu na Črnomercu u lipnju, njegov zrakoplov poletio je pred javnosti, o čemu su pisale sve zagrebačke novine.

 


 

 


 

Također je zabilježeno da je u srpnju 1910. letio na visini od desetak metara, a s vremenom su letovi bili sve dulji. I zrakoplov je s vremenom doživio mnoge izmjene, a spominju ga pod nazivom Leptir 2. Posljednji let zrakoplova Slavoljuba Penkale zbio se sredinom listopada 1910., kada je pao i udario u zemlju. Iako ga je mogao popraviti, Penakala je od toga odustao budući da je bio finacijski iscrpljen. Zrakoplov je rastavljen, a hangar je uskoro prodan poduzetniku Merčepu, koji je na Črnomercu osnovao vlastitu radionicu za gradnju zrakoplova.  Izumitelj prvoga hrvatskog zrakoplova i penkale umro je 5. veljače 1922. u 51. godini od upale pluća, a Zagrepčani su 7. veljače 1922. tom velikanu hrvatske znanosti i domoljubu priredili dotad neviđen ispraćaj.

 

Dani tehničke kulture

Prilog iz Varaždinskih vijesti:

Feed Entries
Posjete Sadržajima : 13659
Trenutno aktivnih Gostiju: 6